30.1.10

Internet-terapiaa?

Peloton rehellisyys, omalla nimellä ja internetissä, on tunnetusti vaarallista. Valveutuneet ystävät, jotka esiintyvät facebookissakin salanimellä, pyörittelevät päätään pahaenteisesti. Minä olen jo menettänyt pelin, näin avoimesta blogikirjoittelusta ei voi enää perääntyä anonymiteetin suojaan. Kuitenkin anonymiteetti on ilmiö, joka on syntynyt vasta suurkaupunkien myötä, jälkiteollisena aikana ja oikeastaan kasvanut täyteen merkitykseensä vasta kun internet sen mahdollisti.

Jos puhut kenelle tahansa kasvotusten, joudut suodattamaan sanojasi. Perinteinen kommunikaatio ja kasvonilmeiden tulkitseminen on hienoviritteistä touhua. Niin hienoviritteistä, että siitä tietokoneen ääressä istuessaan vieraantuneille on nykyään tarjolla kursseja: (Artikkeli Men's Health-lehdessä) Armollisinta suorassa ihmiskontaktissa on, että molemmat ottavat vaikutteita toistensa reaktioista ja säätävät siten viestinsä voimakkuutta, pyöristävät kulmia ja pehmittelevät tylympiä kommenttejaan.

Kun internet mahdollisti anonyymin kirjoittelun näppärine sukupuolen- ja nimenvaihdoksineen, monilla lähti sokka irti. Suomen kaltaisessa pahan olon yhteiskunnassa tämä synnytti suomi24:n kaltaisia palstoja, jotka ovat täynnä yksinäisyyden, alemmuudentunnon ja muiden riivausten aikaansaamaa oksennusta. Suoran ihmistenvälisen kommunikaation tuloksena päästään usein jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen, johon meillä on sisäänrakennettu tarve. Internetin palstoilla tämä tarve ei tyydyty. Oksennuksen jälkeen jää kurkku kipeäksi, ja lisäksi oksennus haisee.

Ihminen ei ole pohjimmiltaan hyvä, ja siksi suodattimia tarvitaan. Parhaimmillaan kasvokkainen kohtaaminen herättää kyvyn empatiaan, joka auttaa ymmärtämään toista vaikka mielipiteet olisivat aivan eri seiniltä. Oksennuksenkin voi siivota pois ja jättää omaan arvoonsa, kun ymmärtää että toinen on sairaana.

Tähän kaikkeen liittyen, olen valtavan iloinen nettikommenteista, joita olemme saaneet Uneton48-kisan vetoomuskaavakkeen kautta. Välineenä on täysin tekninen tekstiloota, mutta viesteistä (LUE JOS KIINNOSTAA) välittyy paljon persoonallisuutta ja vilpittömyyttä joka on kai sittenkin mahdollista myös netissä. Lisää Unettomasta ja sen järjestämisen haasteista seuraavassa kirjoituksessa (hyvin pian).

No comments :

Post a Comment