1.2.10

Loputon, ihana kesä!

Hiki. Joka päivä on hiki. Urheillessa hiki lisääntyy. Se valuu pitkin ohimoita, selän kaarretta, rintojen välistä ja jopa sisäreisiä myöten, kertyen kaikkiin vartalon notkelmiin. Aucklandin helmikuu on vasta alkanut, mutta lämpö ja ilmankosteus ovat jo kietoneet meidät syleilyynsä. Samilla on ikävä Suomen talvipakkasiin, mutta minulla ei. Palellutin lapsena poskeni, nuorena korvani ja vähän vanhempana varpaani kun piti aina valita ne kauniimmat talvisaappaat. Paleleminen sattuu, pelkkä kylmässä hengittäminen sattuu. Se nostaa mieleen vihan ja väärydentunteen. Lapsuuden loppupuolella ymmärsin, ettei palelemisen tarvitse kuulua elämään. Että maailmassa on paikkoja, joissa voi lähteä ulos ympäri vuoden ihan spontaanisti, pukeutumatta puolta tuntia. Paikkoja, joissa auringonpaisteesta ei tarvitse tehdä numeroa vaan se kuuluu asiaan. Ymmärsin, että olin syntynyt väärään maahan. Luonteenikaan ei sopinut normaaliin suomalaiseen vaihteluväliin. Oli siis tapahtunut hirveä virhe.

Ei ole suuri yllätys, etten asu enää Suomessa. Sillä ei sinänsä ole mitään tekemistä sään kanssa. Uudessa Seelannissa on talvisin rasittavan kylmä, mutta eihän sitä voi ilmaston perusteella asuinpaikkaansa valita. Kuka nyt niin pinnallinen olisi?

Uuden Seelannin kesä on kuitenkin ihana. Se on niin pitkä, että siihen suorastaan kyllästyy. Joka päivä on aurinkoa ja välillä sadetta. Kaikkea juuri sopivasti. Minä, joka kykenin Suomessa tappamaan minkä tahansa ruohon parissa viikossa - lannotteista ja kukkalampuista huolimatta, pystyn kasvattamaan tomaatteja! En tosin tiedä, voiko sitä kasvattamiseksi kutsua. En ole tehnyt juuri mitään sen jälkeen, kun istutin kahden dollarin taimet aivan liian lähekkäin, rehottavan minttupuskan viereen. Pari päivää sitten virittelin metrin mittaiset kasvinroikaleet naruilla ylös maasta ja niissä roikkui jo lattekupin kokoisia pihvitomaatteja.

Parasta kauniissa kesäpäivissä on se, että niitä voi tuhlailla. Voi piileksiä auringolta, viettää koko päivän sisällä koneen ääressä, tuulettimen alla. Ja aina kun vilkaisee ulos, näkee että siellä se vieläkin on - KESÄ. Jos menee rannalle, ei tarvitse uida. Ei tarvitse edes syödä jäätelöä. Kaikki rituaalit on hoidettu jo kesän alussa. Lomakin on jo hoidettu, rannalla saa tehdä töitä, kirjoittaa ja ideoida. Ei tarvitse hankkia rusketusta tai ottaa valokuvia puolilavastetuista 'hauskoista' hetkistä. Voi istua pitkähihainen paita päällä ja syödä niitä hedelmiä jotka sattuivat olemaan tarjouksessa. Ja saa lähteä kotiin ennen kuin tulee pimeä. Saa lähteä, että ehtii tehdä asioita. Ehtii kuntosalille ja ehtii pesemään pyykit. Aurinko jää silti paistamaan. Tiedän, että Suomessa on nyt kylmä, ja tällainen fiilistely on varmasti äärimmäisen ärsyttävää. Minkäs teet. Kirjoitan lähinnä itselleni, että voin talven kylmyydessä sitten lukea ja muistella kesän ihanuutta. Ellen sitten ole talven tullen Suomessa, nauttimassa taas kesästä, jota en ansaitse.

6 comments :

  1. Ah, ihanaa lukea kesästä kun on juuri lapioinut lumet pihalta ja ikkunasta voi todeta lisää tulevan jatkuvasti. Jospa se kesä tulisi tänne suomeenkin, tänäkin vuonna :)

    ReplyDelete
  2. Jaa, kylla mina vaan valitsin asuinpaikan ilmaston perusteella. En toki pelkastaan, mutta oli se aika suuressa roolissa.

    Ja vaittaisin ettei silla ole mitaan tekemista pinnallisuuden kanssa vaan elamanlaadun - parempi ilmasto mahdollistaa monta hyvaa juttua, mukaanlukien kaamosmasennuksen, talvisin lisaantyneen unentarpeen, kuivan talvi-ilman aiheuttaman ihottuman seka jarjettoman vaatemaaran taydellisen poistumisen.

    Jos asuinpaikkansa valitsee elamanlaadun paranemisen perusteella, miten se on pinnallista?

    ReplyDelete
  3. No ei ehkä pinnallista, mutta ei mun mielestä niin merkityksellistä kuin tärkeät ihmissuhteet ja sellainen elämänsisältö, jonka kokee elämänsä tarkoitukseksi.

    Niiden perässä muuttaisin vaikka kuuhun.

    Kaikessa muussa on tavallaan kysymys puitteista ja mukavuudesta. Ihan tärkeitä asioita, mutta eivät mitään sellaista, jonka varaan voisin elämääni rakentaa. Kysymys on ehkä vaan näkemyserosta. Mulle elämän laatu on ennen kaikkea elämän tarkoituksenmukaisuutta.

    ReplyDelete
  4. Elamansisalto jonka kokee elamansa tarkoitukseksi on toki tarkeaa, mutta silla on hyvin harvoin - jos koskaan - mitaan tekemista asuinpaikan (tai ainakaan -maan) kanssa.

    Tai tietysti jos elamantehtavakseen ottaa Liito-oravakannan suojelun Sipoonkorvessa niin voi olla, mutta se lienee poikkeustapaus ;)

    Tuo ihmissuhdekommentti on toki totta (joillekin), mutta olen siita ehka hitusen yllattynyt koska vajaa vuosi sitten kirjoittelit itse aiheesta pitkan postin jossa totesit etta "Minulla on lähipiiri, mutta ei ystäviä."

    (kylla, olen roikkunut lukijana jonkun aikaa)

    ReplyDelete
  5. Kyllä monia asioita voi tehdä monissa maissa. Lähinnä tarkoitin sitä, että jos on jotain tärkeää meneillään tietyssä paikassa, ei sieltä säiden vuoksi pois halua muuttaa. Nämä asiat ovat usein myös yhteydessä ihmisiin, joiden kanssa asioita tekee. Aivan erityisen totta elokuvaprojekteissa.

    Huhtikuu on Suomessa kylmä ja harmaahko, täällä lämmin ja vihreä. Silti lähden mieluiten Suomeen järjestemään Uneton48-kisaa, jos sen järjestäminen mitenkään onnistuu. Kahdesta syystä: Koska miehenikin lähtee ja koska projekti tuntuu niin tärkeältä.

    Ensimmäistä kertaa muuten mulle lainataan omia sanomisiani! Pisteet kotiin :D

    Surullisimmillaan syvien ystävyyssuhteiden puuttuminen voi saada muuttamaan jostain pois, ei niinkään jäämään johonkin. Mutta parhaimmillaan tietysti toisin päin. Ja tällä hetkellä koen, että olen löytänyt sellaisia ystävyyssuhteita joita vuosi sitten haikailin. Sitä saa mitä rukoilee.

    ReplyDelete
  6. Heh, ihan sama aihe kun itselläni muutama päivä aikaisemmin - sinulla tosin paljon paremmalla ulosannilla.

    Ikuiselta tuntuva kesä tosiaan tekee ihmeitä sen nauttimisen suhteen. Yhtäkkiä siitä ei stressaakaan ollenkaan jos ei ole joka aurinkoinen sekunti ulkona kun tietää että seuraavaa tilaisuutta ei tarvitse odotella kovin pitkään.

    ReplyDelete