17.4.08

Helsingissä

Teille, jotka olette asuneet pitkään maailmalla: Paluu kotimaahan on kuin kylmä suihku, jonka vesi jäätyy ilmassa ennen iholle osumistaan. Alkujärkytyksen jälkeen Helsingistä löytyy kyllä paljon hyvää, sen esiin kaivaminen vain vie energiaa ja saa elämän tuntumaan kaksin verroin työläältä. Oliko se näin työlästä ennen ulkomaille muuttoa? Onko Suomi muuttunut raaemmaksi vai onko oma pääni pehmentynyt? En tiedä.

Jo lentokentällä katosivat hymyt ja avoimet katseet. Sieltä ulos astuessa huomasimme auringonkin kadonneen. Huhtikuun kylmyys tuntui siltä, kuin olisimme asuttamassa elinkelvotonta planeettaa, jolla kuolema on vain ajan kysymys. Se hetki avaruudessa, kun happisäiliö irtoaa selästä ja astronautti kelluu hetken painottomuudessa ennen kuolemaa. Asiakaspalvelija ei katsonut silmiin. Kurottelin kasvojen suuntaan, kun en meinannut uskoa. Meidät suljettiin kokonaan ulkopuolelle.

Jaksoimme hymyillä yhden päivän - vastaantulijoille ja tyhjille katseille busseissa. Humalainen vastasi hymyyn. Lapsi katsoi vihaisesti. Autoilijat katsoivat vihaisesti. Mutta ratikassa vanha nainen hymyili huonoilla hampaillaan ja valitti Helsingin joukkoliikenteestä. Kerroimme Aucklandin liikenteestä ja saimme naisen vakuuttumaan siitä, että täällä asiat ovat hienosti. Nainen nousi ratikasta hymyillen leveämmin.

Eilen pääsin näkemään, minkälaista on suomalaisen kokoillan elokuvan kuvauspaikalla. Yllätys oli aikamoinen. Kukaan ei huutanut. Ihmiset puhuivat varovasti, jos lainkaan. Kukaan ei juossut edestakaisin tai läksyttänyt ketään. Kukaan ei nauranut tai liimaillut gaffer-teippiä kenenkään selkään. 'Action!' ja 'Cut!' olivat olkaa hyvä ja kiitos. Ihmiset eivät myöskään mielellään delegoineet. Suomalainen siirtää vaikka vuoren ennen kuin pyytää apua. Assareiden täytyy siis ymmärtää rientää väliin, kun joku kantaa kolmea laatikkoa eikä saa omin avuin ovea auki. Kun en osannut muuten olla avuksi, lupauduin tankkaamaan maskeeraajan auton. Tämä tarkoitti ajamista Helsingin liikenteessä kolmen vuoden tauon jälkeen, oikealla puolella tietä ja manuaalivaihteilla. Selvisin hengissä.

Tänään on tiedossa tapaamisia Uneton48-kilpailuun liittyen ja sitten assarihommia ilta/yö -kuvauksissa. Tajusin tänään, että tarvitsisin kipeästi ainakin yhden markkinointihenkisen avustajan mukaan tiimiin. Jos satut tietämään jonkun Helsingissä asuvan TV- ja elokuva-alaa tuntevan ihmisen, jolla on jonkin verran vapaa-aikaa - pistä viestiä!

Sami lähti tänään ajelemaan Tampereelle päin ensimmäiseen työvuoroonsa lastenkodissa. Tuli kamala haikeus kun jäin itsekseni asuntoon ja suklaakin oli loppunut.

Taidan keittää teetä ja lähteä sitten kaupungille hoitamaan pankkiasioita ennen tapaamisia. Niin paljon on tapahtunut, että täytyy jatkaa seuraavassa numerossa.

7 comments :

  1. Suomi on kauhea maa palata. Ulkomailla asuessa mielikuvat suomesta ovat aina puhtaita ja raikkaita. Palatessa vasta huomaa kuinka sinivalkoisin lasin sitä kotiaan on muistellut.

    Uutta lähtöä miettiessä.

    ReplyDelete
  2. Oma paluu Suomeen alkoi nyt ahistamaan, vaikka se onkin vain kuukauden matka (ja kesa-aikaan). Itse kylla jo tiesin kaiken taman jo ennen maailmalle muuttoa. Suomi on ankea maa.

    ReplyDelete
  3. Älkääs nyt. Suomalaiset ovat loistavaa kansaa, kun niitä vähän ravistelee. Olen ottanut nyt tavakseni rupatella ventovieraille hurmaavan hymyn kera ja jos vastapuoli ei juokse peloissaan karkuun, lopputuloksena on hyvin aito kohtaaminen. Ilman kaavamaista small talk -liturgiaa keskustelu muuttuu hetkessä hyvin henkilökohtaiseksi ja ihmisistä näkee paljon enemmän. Toisaalta täällä on paljon paljon pahaa oloa ja se näkyy myös.

    ReplyDelete
  4. Hoh, no mina ainakin odotan suomen lomaa innoissani 2 vuoden tauon jalkeen, jospa se siella syvalla savon sydamessa olisi vahan erilaista.. Nahdaan sitten siella.

    ReplyDelete
  5. Tervehdys! Teretulemas Suomeen .. ja kerro Samille että ottaa serkkuun yhteyttä Hattulaan .. olis mukava tavata jos kiinnostaa!
    T: Jari L.

    ReplyDelete
  6. Varsin melodramaattinen paluu, mutta toisaalta en ihmettele. Sitähän moni sanoo, että keskimääräiset ilmeet Helsingissä ovat huomattavasti tylympiä kuin mitä hieman kauempana pääkaupungista. Tiedä sitten, ovathan suomalaiset toisaalta turhankin rauhallisia (selvinpäin).

    Toisaalta, poikkeuksia löytyy.
    Aika monta, jos voisi sanoa.
    Toivottavasti.

    ReplyDelete
  7. Itsekin muutin reilu viikko sitten takaisin Helsinkiin.. Vähän on outo olo. Toki, julkiset toimii ja asiat ovat ns. hyvin, mutta se jokin puuttuu. Onneks on sentään kesä tulossa, eikä suoraan siihen loskaan ja räntään joutunut palaamaan. Apuva.

    ReplyDelete