26.3.15

Pois Facebookista, takaisin blogiin

Helou taas yli vuoden tauon jälkeen. I'm back.

Viimeisen parin vuoden aikana Facebook on alkanut ärsyttää. Ensin ajattelin, että yhteiskunta on muuttunut ärsyttävämmäksi. Että ihmiset ovat nykyään puolta kärkkäämpiä mielipiteineen ja kaikenlaisten loukkauksien latelemisesta on tullut ihan ok tapa ryydittää niitä mielipiteitä. Mutta aina kun jaksoin viettää aikaa offline-tilassa todellisten ihmisten seurassa, totesin etteivät asiat ole näin huonosti.

Sosiaalinen media vääristää ihmissuhteita. Se saa meidät näkemään toisemme kävelevinä anekdootteina ja mielipiteinä. Se tyyppi, joka kannattaa Vihreitä. Se tyyppi jolla on syöpä. Se jonka elämän keskipiste on koira/vauva/bisnes. Toistelemme fraaseja kuten "Haters gonna hate", mutta kukaan ei ajattele itse ovansa "hater". Ketä nämä vihaajat ovat? Onko kenenkään persoona todella kiteytettävissä tähän yhteen karmeaan sanaan?

Netissä ihmiset pystyvät seulomaan lähipiirinsä. Facebook lisää tätä ilmiötä tarjoamalla meille juuri sitä sisältöä, jonka päällä liikuttelemme hiirtä. Ihmisiä riittää ja heistä pääsee eroon hetkessä. Meillä on siis varaa aukoa päätämme ja etsiä niitä, jotka ovat 100% samaa mieltä kaikesta. Livenä tämä ei ole mahdollista. Kun seison kassajonossa tai keinutan lastani puistossa, en voi poistaa tai blokata toisia ihmisiä. Minun on siis tultava toimeen, vaikka kaikki merkit viittaisivat siihen että kyseessä on arvomaailmaltaan totaalisesti minusta poikkeava yksilö.

Facebookissa jokainen meistä voi olla se turhamainen tähti, jonka ympärillä pyörii entourage yes-miehiä. Luonnossa olemme joukkuepelaajia.

Facebook ja viha


Ymmärtämättä täysin Facebookin luonnetta ja logiikkaa olen tehnyt massiivisia virheitä ja oppinut mielenkiintoisia asioita.

Vuosi sitten kerroin Facebookissa, etten kannata homoavioliittoa - siis kristillisen avioliittokäsityksen muuttamista. En ajatellut asiaa sen kummemmin, halusin vain nähdä miten ihmiset reagoisivat tämän hetken normista poikkeavaan mielipiteeseen. Jos antaisin "ystävilleni" aiheen vihata minua, tarttuisivatko he siihen? Myönnän, että se oli tyhmää. Facebook on kuin luotu vihaamiseen. En ollut koskaan aiemmin kokenut vastaavaa suodattamatonta syytösten vyöryä ihmisiltä, jotka kertoivat aiemmin pitäneensä minua ihan mukavana. Kaikki mitä he olivat minusta siihen asti ajatelleet oli nyt historiaa.

Huomasin myös samalla toisen, hiljaisemman aallon yhteydenottoja ihmisiltä, joita selvästi ahdisti minuun kohdistunut hyökkäys - jotkut jopa kertoivat salaa jakavansa mietteeni, mutta eivät koskaan uskaltaisi sanoa sitä ääneen. Taide- ja elokuvapiireissä se olisi ammatillinen itsemurha.

Kuukausia ajattelin, että suurin osa maapallon väestöstä vihaa minua - tai vihaisi jos tuntisi. Olin siis elänyt vuosia valheellisesti pidettynä ja arvostettuna ihmisenä, kun totuus vääristä ajatuksistani paljastui. Minulta kysyttiin, enkö tajua että yleinen mielipide on muuttunut? Kysyttiin, miksi vihaan homoja. Vastasin, etten vihaa homoja (niin kuin en todellakaan vihaa). Kysyttiin, miksi lietson vihaa ja eripuraa. En ymmärtänyt, mutta yritin kuunnella.

Tajusin, että minusta oli hetkessä tullut yksiulotteinen "homophobic bigot", joka on vähän samaa sarjaa kuin "hater" - ihmistyyppi, jota ei ole olemassakaan. Jo muutaman rivin keskustelun jälkeen ihmisten viha alkoi laantua. Muutama junasta hypännyt lähetti pian uuden kaveripyynnön. Heti kun keskustelin todellisen ihmisen kanssa, kumpikaan meistä ei voinut olla yksiulotteinen, käsittämätön pahis. Kumpaakaan meistä ei voinut summata yhdellä tai kahdella öklöllä sanalla.

Kun tomu oli laskeutunut, huomasin ajattelevani Facebookista ja ihmisistä eri tavalla. Tunsin, että meitä kaikkia on petetty. Sosiaalisen median vääristymä estää meitä katsomasta toisiamme pintaa syvemmälle. Se tekee meistä ärsyttäviä. Se tekee minusta ärsyttävän. Mutta se ei ole koko totuus. Meillä on edelleen valmiudet kommunikaatioon ja ystävyyteen eri tavalla ajattelevien kanssa. Haluan löytää ne uudestaan. Ihmiset ovat minulle rakkaita, Facebook ei.

Facebook ja luovuuden kuolema


Oma aika, erityisesti oma luova aika on minulle tärkeää. Aikaa on kaiken kaikkiaan vähän ja kaipaan jatkuvasti lisää hetkiä kirjoittamiseen, maalaamiseen ja ties mihin projekteihin.

Facebook on huomaamaton mutta järjestelmällisen tehokas ajan nielijä. Minuutit, jotka voisin käyttää Lukaksen kanssa leikkien tai oman mielikuvitukseni viihdyttämänä, valuvat linkkien klikkailuun ja artikkeleiden lukemiseen. Olen siitä huono lukija, että yksi mielenkiintoinen artikkeli johtaa minut lähes aina etsimään lisätietoa, tarkistamaan lähteitä ja ristiriitaisia näkemyksiä. En halua, että minulle valehdellaan.

Blogin tulevaisuus


Valmistaudun siis nyt sulkemaan Facebook-tilini ja palaamaan bloggaamisen pariin. Ilman Facebookissa pyörimistä blogin päivittämiseenkin pitäisi jäädä enemmän aikaa. Olen harkinnut kielen vaihtamista tai vuorottelemista, mutta en jaksa perustaa uutta blogia. Tämä tarinakokoelma on tavallaan muotokuvani, miksei se voisi vaihtaa kieltä siinä missä aivonikin? Pitkä ulkomailla asuminen sekoittaa pään.

Kirjoitan tätä blogia lähinnä ystäville ja sukulaisille. Jos et ole kumpaakaan, mutta jostain syystä haluat lueskella, lueskele vaan. Olet tervetullut tänne Facebookia pakoon :)

PS. Tässä hauska artikkeli ihmisistä, jotka ovat lähteneet Facebookista.

2 comments :

  1. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! Enää ei ehditä kahvittelemaan niin usein kuin ennen, mutta toivottavasti satutaan joskus samoille kulmille ja voidaan vaihtaa kuulumisia. Nauti elämästä ilman Facebookia, ja kiva jos ehdit päivittää blogia silloin tällöin!

    ReplyDelete
  2. Jupu!! Oli kyllä hienoa aikaa, kun saatiin pitää sua naapurissa. Näkisitpä sen meidän talon nyt - myyty jo ainakin kahteen otteeseen, piha valettu kiinalaiseen tapaan täyteen betonia, kaikki kasvit poissa. Mun sydän itkee niiden bird of paradise -kukkien tähden! Lupaan päivittää blogia säännöllisemmin, ja ehkä me nähdään Suomessa tänä keväänä (tästä lisää...)

    ReplyDelete