8.7.15

Ensimmäinen vuorokausi Kanadassa



Yllä olevan kuvan on ottanut kanadalainen bylaw officer. Se on ensimmäinen Vancouverin lomakuvistamme. Käydäänpä läpi nuo loman ensimmäiset 24 tuntia...

Rattaat


Ensimmäinen kömmellys oli ihan omaa syytämme. Lastenrattaat unohtuivat matkatavarakaruselliin. Juoksin autovuokraamolta takaisin lentokentän infotiskille ja kysyin, mitä pitäisi tehdä. No, soittaa jollain mustalla puhelimella Lufthansalle ja yrittää saada joku hakemaan rattaat jostain. Mustalla puhelimella notkui paksu ja punakka australialainen. Hän kertoi olleensa jo parikymmentä minuuttia jonossa, eikä tiennyt milloin pystyisi vapauttamaan luurin.

Kävelin takaisin tiskille ja kysyin, voisinko soittaa jostain muualta. Asiakaspalvelija soitti puolestani lentoyhtiölle pariin otteeseen ja kertoi että joku oli nyt hoitamassa asiaa. Parinkymmenen minuutin seisoskelun jälkeen kävin kysymässä uudestaan. Joku on tulossa. Seisokaa nyt vain siinä oven edessä. Kymmenen minuutin päästä sama juttu. Siinä vaiheessa tajusin, että olimme myöhässä AirBnB-majapaikan isännän tapaamisesta. Ilmoitin infotiskille että minun oli pakko lähteä. Jääköön rattaat. Aikuinen ihminen ei seisoskele 20 euron lastenrattaiden takia tunnin verran tuijottamassa liukuovea.

Kellarimaja


Kiipesimme siis portaat ylös pienimpään tarjolla olleeseen vuokra-autoon nimeltä Dodge Journey, tuttavallisemmin Monstrosity 2000, ja yritimme pysyä hereillä loputtoman ajomatkan kaukana Vancouverin keskustasta sijaitsevalle vuokrayksiölle. Saavuimme tunnin myöhässä. Omistaja oli tummahko, keski-ikäinen maahanmuuttajamies. Hän oli myöhästymisestämme hyvin närkästynyt, vaikka selvästikin asui kellarikämpän yläkerrassa. Kun avaimet oli luovutettu, mies häippäsi ja tajusin katsoa ympärilleni kämpässä, jota en olisi netti-ilmoituksen perusteella lainkaan tunnistanut. Parikymmentä neliötä nuhruista hämärää, jonka 35 asteen lämpötilaan nurkassa täysillä tärisevä tuuletin ei vaikuttanut millään tavalla. Sen äänen jätti kuitenkin metrin leveä vanha jääkaappi, joka kuulosti tyhjäkäynnillä pörisevältä rekka-autolta.

Aikaerosekavuudesta huolimatta selvisimme vielä illalla paikalliselle huoltoasemalle ostamaan ylihintaisia aamiaistarvikkeita. Kahvinkeitintä ei asunnosta löytynyt, mutta ainakin murukahviin saatiin oikeaa maitoa. Sitten nukkumaan vuodesohvalle, joka olisi ollut istumiseenkin vähän liian kova - sellainen odotushuoneen pinkeä, linjakas nahkalaveri.

Aamulla asunnosta oli luonnollisesti päästävä pois, katselemaan Kanadaa ja erityisesti pientä Maple Ridgen kaupunkia, johon olimme AirBnB-arvalla itsemme iskeneet. Sami hankki paikallisen prepaid-liittymän internetillä. Löysimme ruokakaupan ja totesimme, että huoltoaseman hinnat edustivat paikallista normitasoa. Halvimmalla söisimme hampurilaispaikoissa. Paikallinen ketju mainosti 6 dollarin ateriaa, joka ei tosin ollut annoskooltaan isoimmasta päästä. Mitäköhän amerikkalaiset tuumaisivat kämmenelle mahtuvasta, sentin paksuisesta tortillawrapista?

Älä koskaan pysäköi panttilainaamon eteen


Päivän suurin yllätys odotti kuitenkin, kun palasimme autolle. Meitä lähestyi paikallinen bylaw officer, joka kertoi, että oli tapahtunut onnettomuus. Automme eteen parkkeerannut avolava-auto oli repinyt mennessään Dodgen etupuskurin osittain irti. Poliisit oli jo soitettu paikalle ja syyllinen saatu kiinni. Perushipsterin näköinen nuorimies seisoskeli taustalla silmiään pyöritellen. Hänelle ei ollut ajokorttia, eikä autokaan ollut oma vaan "kaverin". Poliisi arveli, että autolla voisi ajaa jos runttaisi puskurin takaisin paikalleen. Mutta kuka nyt vuokra-autoa runttailisi? Istuimme autoon ja Sami ryhtyi soittelemaan vuokrafirmaan. Juuri hommattu prepaid-liittymä ei ottanut toimiakseen, mutta lopulta asia saatiin selvitettyä ja hinausauto tilattua. Ainoa ongelma oli, että sitä piti jäädä odottelemaan auton luo.

Surrealistinen taksimatka


Päätimme, että Sami jäisi odottamaan. Minä lähdin Lukaksen kanssa taksilla takaisin majapaikkaan. Tai niin ainakin luulin. Olin antanut taksikuskille tien nimen. En muistanut talon numeroa, mutta se oli lyhyen umpikujan päässä joten ajattelin kyllä löytäväni oikean. Kuski oli kiivasluontoinen arabi, joka kykeni huonosta kielitaidostaan huolimatta inttämään tahtonsa läpi ajoreitin suhteen. Perillä odotti kuitenkin taas yllätys. Tie ei ollut sama. Se oli samanlainen lyhyt umpikuja, mutta talot olivat erilaisia eikä toisella puolella ollut metsää. Kun huomautin asiasta, kuski peruutti meidät ripeästi tienviitan juuren ja viittilöi kiivaasti. Tien nimi oli oikea, tie ei.

Taksikuski hermostui. Sano sitten, minne ajetaan! Pyysin takaisin päätielle. Hän ajoi takaisin isolle tielle, mutta en vieläkään tunnistanut yhtään kadunkulmaa, rakennusta tai tienviittaa. MINNE SITTEN?!?? kuski karjui ja minä päädyin ainoaan järkeväksi kokemaani ratkaisuun. Purskahdin itkuun. Kiivastelu loppui välittömästi. Kuski suorastaan kiemurteli epämukavuuttaan ja aneli minua lopettamaan. Hän veisi minut minne tahansa kun vain olisin hiljaa. Kun en muutakaan keksinyt, pyysin päästä takaisin lähtöruutuun. Kymmenen minuutin päästä nousimme autosta saman panttilainaamon edessä, missä rusikoitu Dodge vieläkin seisoi. Maksoin 20 dollaria elämäni oudoimmasta taksikyydistä ja löysin Samin kiinalaisesta ravintolasta kahvikupin äärestä.

Palasimme yhdessä takaisin autoon odottelemaan. Parin puhelinsoiton jälkeen alkoi olla selvää, ettei hinausauto - ja mukana tuleva uusi vuokra-auto - ollut vielä lähelläkään. Sami kävi panttilainaamossa tilaamassa uuden taksin. Uskaltauduin kyytiin kädessäni lappu, jossa oli asunnon täydellinen osoite talonnumeroa myöten. Ja kuinka ollakaan, taksi ajoi aivan tuttua reittiä oikealle talolle.

(myöhemmin selvisi, että Kanadassa samalla kadulla voi olla useita "ilmentymiä", jotka eivät ole missään kytköksissä toisiinsa. Meidän katumme sijaitsi noin kilometrin päässä kaksoisolennostaan. HUOM: Jos syynä tähän käytäntöön on mielikuvituksen puute, tarjoudun auliisti Kanadan avuksi keksimään uusia uniikkeja kadunnimiä.)

Uusi kolari


Sillä välin kun minä ja Lukas lojuimme 35 asteen lämmössä italialaisen nahkasohvan päälle levitetyillä polyesterilakanoilla, Sami tutustui paikallisen panttilainaamon ja viereisen antiikkiliikkeen omistajiin, jotka eivät olleet sen enempää kielitaidottomia maahanmuuttajia kuin mulkeroitakaan. Mutta päivä ei ollut vielä pulkassa. Ennen hinausauton saapumista Dodgen eteen parkkeerasi toinen monstrosity-kokoluokan perheauto, joka raapi mennessään irti SEN SAMAN PUSKURIN ja samalla pitkän naarmun oman autonsa kylkeen. Autosta nousi hätääntynyt perheenäiti, jonka Sami kutsui Dodgen pelkääjänpenkille rauhoittumaan. Nainen oli kuulemma iloinen kuultuaan, että koko juttu oli jo menossa tuon edellä mainitun kortittoman hipsterin tiliin.

Ensimmäisen 24 tunnin jälkeen touhu rauhoittui, joten loppumatkasta ei ole valtavasti kerrottavaa. Järviä, uimista, miniatyyrijuna, järviä, punavalkoinen Kanada-päivä, vesipuistoja, lisää järviä, olympiakylä, gondola, pahaa kahvia, pahoja donitseja, hyviä rinkeleitä... Viimeisenä päivänä pitkä juttutuokio intialaisen it-gurun kanssa, sitten takaisin Aucklandiin.

No comments :

Post a Comment