4.2.07

Ei lähe ajokortti helpolla

Menin tänään tekemään autokoulun teoriatestiä, että saisin paikallisen ajokortin. Olin lukenut oppikirjan, tankannut pääni täyteen paikallisia sääntöjä ja opetellut ulkoa 200 monivalintakysymystä. Kun pääsin paikalle, sain tietää, että päivän testiajat oli myyty loppuun jo kolme tuntia aikaisemmin (vaikka viimeksi sanoivat, ettei aikoja voi etukäteen varata). Työntekijä kertoi, ettei ollut saanut pitää yhtään taukoa ja oli nääntymässä nälkään. Ojensin paperini, maksoin 84 dollaria ja kävimme läpi näkötestin, valokuvan ja allekirjoituksen. Varasin ajan testiin seuraavaksi sunnuntaiksi ja ajattelin, että kai sitä pitää ajaa vielä viikko laittomasti. Sitten kävi ilmi, etten selviä pelkällä teoriatestillä. Koska Suomen ajokorttini on alle kaksi vuotta vanha, pitää läpäistä myös 80 dollarin ajokoe, jonka saa tehdä vasta teoriatestin jälkeen. Todellisuudessa olen ajanut vuodesta 2003, mutta Suomen typerän kaksivaiheisen systeemin mukaan minulla on ollut ajokortti vasta vuodesta 2005, kun viime hetkellä raahauduin siihen kakkosvaiheen arviointiin. Katsoin sen väsyneen, nälkäisen asiakaspalvelijan ilmeetöntä naamaa ja purskahdin itkuun.

Väliaikainen (temporary) ajokortti tarkoittaa kuitenkin hyvin eri asiaa Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Täällä väliaikaisen kortin saa, kun on läpäissyt teoriatestin. Sen jälkeen saa ajaa 'learner' -lätkillä varustetulla autolla, kunhan on aina joku ajokortillinen viereisellä istuimella. Sitten mennään varsinaiseen ajokokeeseen, jonka läpäisemällä saa lopullisen ajokortin. Suomessahan väliaikaisella ajokortilla voi ajaa siinä missä lopullisellakin, ja kahden vuoden sisällä käytävä kakkosvaihe on vain autokoulujen miellyttävä rahastusmahdollisuus. Täytyy ensi viikolla selvittää, jos tällä tiedolla olisi mitään merkitystä. Ehkä Suomesta voisi saada jonkinlaisen lapun sen ensimmäisen ajokortin pätevyydestä tai jotain. Ajokortissakin lukee kaksi eri myöntämispäivää, kahden vuoden välein.

2 comments :

  1. Ei oo helppoa ei, mutta koita kestää! En muuten ymmärrä miten tässä maassa annetaan L-kortti jo 15-vuotiaalle lapselle. Eihän siinä vaiheessa ole vielä kaikki motoriset taidotkaan kehittyneet...

    ReplyDelete
  2. Älä kato nyt, kun tota toi ulkomailla asuminen parhaimmillaan on... Hammasta irveen, ja rujo suomalainen irvistys, että muistaavatten!

    K ja S ovat selvinneet pahimman kaamoksen yli. K:lla töitä, ja S opiskelee työn ohessa vähän.

    Terveisiä,

    Peace...

    ReplyDelete